onsdag 15 oktober 2008

3 SAKER SOM GJORDE FORMEL 1 FANTASTISKT

Välkommen till MONZABLOGGEN!

Många är de F1 fans som menar att Formel 1 var coolare förr. Att sporten var renare. Snyggare. Inte så många budskap. På Ronnie Petersons sjuttiotal, Jim Clarks sextiotal och Juan-Manuel Fangios femtiotal. De säger att bilarna var vackrare, banorna äventyrligare och förarna var av hårdare sten. Nostalgi? Ja, kanske. Formel 1 är en sport med en fantastisk historia och det är i denna sporten har sin själ. Men den stora spänningen och tjusningen med F1 är också nästa kval, nästa race, nästa säsong. Räikkönen, Alonso och Hamilton står sig starka mot forna tiders hjältar. Det är jag säker på. Men i detta mitt första inlägg på Monzabloggen tittar jag bakåt och bjuder på några guldkorn ur historien. Varsågod!

3 SAKER SOM GJORDE FORMEL 1 FANTASTISKT

Ayrton Senna tar pole position i Monaco
Monaco GP. Tidsträning. Ayrton Senna. Jag talar om racinghistoriens mest mytomspunna varv. Senna har i intervjuer berättat hur han upplevde det som att en högre makt tog över körningen på Monacos gator och att han själv bara var passagerare. Han berättar hur han körde snabbare än han någonsin gjort, ändå försökte han hela tiden närma sig gränsen ytterligare. När han vaknade ur sin trans blev han så rädd att han körde direkt i depå – med överlägset snabbaste varv. Ayrton Senna är tidernas snabbaste förare och är självklar på denna lista. Kolla in youtubefilmen nedan där varvet visas från ombordkamera.


Vackra kurvor
Spa-Francorchamps i Belgien innehar världens mest kända kurva - Eau Rouge. Fruktansvärt snabb och fantastiskt vacker. I dagens Formel 1 bilar lär den inte vara en alltför stor utmaning, men förr var den ett mandomsprov. En fruktad, hatad och älskad kurva. Här skiljdes pojkarna från männen.
Inte snabb, tvärtom troligen Formel 1 kalenderns långsammaste kurva, men väl så vacker, är Loewshårnålen i Monaco. Som förare misstänker jag att den inte är speciellt intressant, men den har alltid utgjort en fantastisk fond för Monacos Grand Prix.

Racerpolisonger
Rock´n roll! Sjuttiotalsikonerna Reine Wisell och Emerson Fittipaldi bjöd på racinghistoriens råaste polisonger. Say no more.

When the flag drops the bullshit stops

1 kommentar:

Anonym sa...

Snygg blogg JB!

Ser fram emot att se dig i racing-polisonger nästa säsong!