måndag 27 oktober 2008

SUPERSWEDE 1973

Ronnie Peterson är Sveriges genom tidernas största racerförare. Ingen annan svensk förare kommer i närheten av hans stjärnstatus och framgångar.

Inför 1973 års säsong skrev Ronnie kontrakt med den excentriske britten Colin Chapman och hans Lotusstall. Ronnie satt nu i en riktig vinnarbil. Och vilken säsong det blev! I säsongens andra race på Interlagosbanan i Brasilien tog Ronnie sin första pole position i Formel 1. Han var fullkomligt överlägsen och teamkamraten Emerson Fittipaldi sägs ha blivit knäckt av den råa fart som Superswede visade upp på tidsträningen. Tyvärr så tvingades han bryta loppet. Därefter följde en rad tävlingar med tekniska problem och resultaten uteblev.

Vändningen kom i Frankrikes GP på Paul Ricard där Ronnie tog sin första F1 seger. Och fler skulle följa. Den första halvan av säsongen med alla brutna lopp betydde att Peterson låg hopplöst efter i poängtabellen, men nu började en upphämtning utan like. Ronnie vann på Monza, Österreichring och på Watkins Glen och tog alltså fyra segrar under säsongen. Lika imponerande är att han under detta år tog hela nio (!) pole positions, vilket är helt fantastiskt. Här finner man en del av förklaringen till varför Ronnie Peterson än idag räknas som en av de snabbaste förarna någonsin. Han är där uppe bland Ayrton Senna, Gilles Villeneuve, Jim Clark och några få till. Ytterligare fakta som visar att detta var Ronnies säsong är att han var i ledningen i hela elva av VM-seriens 15 lopp! Otroligt.

Ser man till andra halvan av säsongen så var Peterson överlägsen världsmästare, men nu är ju en säsong som bekant hel och därför tog coole popskotten Jackie Stewart hem sin tredje världsmästartitel. Stewart lade hjälmen på hyllan efter säsongen och jag är säker på att han visste vem som var hans tronföljare.

Tänk er att vi hade en svensk förare i Formel 1 idag. Tänk er också att vi hade en svensk förare som inte bara var med, utan som verkligen slogs i toppen. Tänk er sedan att han tog nio pole positions och fyra segrar och dessutom körde ett lopp på svensk mark. Tänk er vilket enormt intresse detta skulle skapa! Formel 1 skulle på ett ögonblick bli landets mest intressanta, analyserade, annonssäljande, älskade och förmodligen mest hatade sport. Alla skulle följa F1 och vår svenska superstar. Om en svensk förare tog steget till Ronnies höjder idag skulle han eller hon bli Sveriges och världens mest kände svensk
Film om Ronnie Petersons första F1-seger.

Inga kommentarer: